1821-2001: Η Μουσική ως διαχρονικό μέσο έκφρασης των αγώνων του λαού μας

Μετά τις “Θερμοπύλες” που είχα την τιμή και τη χαρά να παρουσιάσω φέτος στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, με τη Συμφωνική ορχήστρας της ΕΡΤ και εξαιρετικούς συντελεστές, εκπληρώνω ένα ακόμη χρέος με το έργο μου “1821-2021” Η Μουσική ως διαχρονικό μέσον έκφρασης των αγώνων του λαού μας.

Πρόκειται για μια Ωδή με μουσική και λόγο ελληνικό από τον 4ο π.Χ αιώνα ως τις μέρες μας, με πρωτότυπη μουσική αλλά και επεξεργασίες παραδοσιακών τραγουδιών για ορχήστρα Δωματίου και τέσσερις λυρικούς καλλιτέχνες! Το σύνολο του έργου που θα παρουσιαστεί είναι σε 1η εκτέλεση και γράφτηκε ειδικά για τις φθινοπωρινές εκδηλώσεις του Δήμου μας. Είναι ένα έργο που διατρέχει το χώρο και το χρόνο, ξεκινώντας από το Θούριο των Αρχαίων Ελλήνων «Ω παίδες Ελλήνων ίτε…», τις Θερμοπύλες, με το ομώνυμο ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη, και τις παραδοσιακές μελωδίες για τις ηρωικές μορφές κλεφτών, αρματολών και αγωνιστών του 1821.

Ακολουθούν τρία σύγχρονα ποιήματα του Ιωάννη Παναγάκου, ειδικά γραμμένα για τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 ετών και η εκδήλωση κλείνει με το ποίημα του Χιλιανού ποιητή Χάϊμε Σβάρτ «Παναγούλης», σε μετάφραση Άννας Καράπα, τον οποίο ο ποιητής, είχε γνωρίσει στην πατρίδα του.

Σοπράνο: Μαρία Κόκκα. Άλτο: Βάγια Κωφού
Τενόρος: Αντώνης Κορωναίος, Μπάσος: Άγγελος Χονδρογιάννης.
Ορχήστρα Δωματίου Sinfonietta
Διευθυντής Ορχήστρας: Γιώργος Αραβίδης