Η Τέχνη της Μουσικής (1)

η τέχνη της μουσικήςEPN 375
ISMN

Σελίδες: 176
Μέγεθος: 210 x 297 mm

 

 

 

 

Πρόλογος Δημήτρη Συκιά

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική μουσική βιβλιογραφία πλουτίστηκε σημαντικά είτε από πρωτότυπα έργα είτε από μεταφράσεις σημαντικών ξενόγλωσσων βιβλίων. Παρόλο που όλες οι προσπάθειες δεν ευτύχησαν να είναι πετυχημένες, ή πρωτότυπες, ο σπουδαστής της μουσικής σήμερα, αλλά και επαγγελματίας μουσικός  ακόμη και ο απλά μουσικόφιλος,
έχει στην διάθεσή του ένα ευρύ φάσμα διδακτικών εγχειριδίων και ποικίλων μουσικών βοηθημάτων.
Το ανά χείρας βιβλίο του Δημήτρη Μηνακάκη δεν έρχεται απλά να προστεθεί  σαν ακόμη ένα βιβλίο σολφέζ, ή ακουστικών, ή όπως αλλιώς θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς. Κατά την γνώμη μου, πρόκειται για μια αμιγώς πρωτότυπη εργασία κι όχι μόνο για τα Ελληνικά δεδομένα. Σ’ αυτό το βιβλίο θα βρει κανείς συσσωρευμένη, οργανωμένη και λογικά παρουσιασμένη την μακρόχρονη πείρα ενός δημιουργού και παιδαγωγού, ο οποίος – όπως ευτύχησα να το γνωρίσω ως μαθητής του για πολλά χρόνια – στόχευε και στοχεύει πάντα στο μυαλό στην καρδιά και στην διάνοιξη νέων οριζόντων για τον μαθητή του.
Το βιβλίο δεν παραθέτει απλά ένα σύνολο ασκήσεων προς απόκτηση μιας δεξιότητας εκ μέρους του μαθητή στην εκφορά μελωδικών διαστημάτων, φράσεων  ή ρυθμών.  Υπάρχει ένα λογικό επαγωγικό σύστημα στην παρουσίαση αυτών των θεμάτων, ανατρέχοντας στην αρχή κάθε θεματικής ενότητας στον πυρήνα της δυσκολίας, ο οποίος καθίσταται σαφής πρώτα στον διδάσκοντα και μετά -μέσω αυτού –  στον διδασκόμενο. Το υλικό που ακολουθεί, όπως προανέφερα παρουσιάζεται λογικά και επαγωγικά,  δημιουργώντας ένα σύστημα ανοικτό, με μόνα όρια την φαντασία, τις δεξιότητες και τον ζήλο διδάσκοντος και διδασκομένου.
Εύχομαι το βιβλίο αυτό να βρει το δρόμο που του αξίζει, να γίνει ένα
πραγματικό βοήθημα και μια πηγή έμπνευσης για τους δασκάλους  και ένας οδηγός για τους μαθητές στον δύσκολο δρόμο της καλλιέργειας της μουσικής ακοής .

Δημήτρης Συκιάς.