Φωτογραφία: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ / Facebook

Οι «Θερμοπύλες» σε πρώτη εκτέλεση από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Ο καταξιωμένος Λάκωνας συνθέτης Δημήτρης Μηνακάκης, εμπνεύστηκε και συνέθεσε ένα έργο για Συμφωνική Ορχήστρα, Σοπράνο, Μέτζο σοπράνο, Τενόρο, Βαρύτονο και Αφηγητή, ειδικά για την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών. Πρόκειται για μια ωδή αφιερωμένη στο κορυφαίο ιστορικό γεγονός και τους πρωταγωνιστές του, που άφησαν ισχυρό «αποτύπωμα» στο ελληνικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Μέσα από δώδεκα σκηνές, που περιέχουν μουσική, αφήγηση και ποίηση ξεδιπλώνονται τα ιστορικά γεγονότα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ενώ αποδίδονται μελωδικά ποιήματα των Τυρταίου, Γεωργίου Δροσίνη, Λουκά Σταύρου και Κωνσταντίνου Καβάφη που περιέχουν αναφορές στις Θερμοπύλες.
Μέσα από το ‘εργο Θερμοπύλες ο συνθέτης θέλησε να αναδείξει το μουσικό ιστορικό βάθος του ελληνισμού επιλέγοντας ένα χαρακτηριστικό, ολοκληρωμένο απόσπασμα αρχαίας ελληνικής μουσικής, την αγωγή των Σπαρτιατών και τις αρετές που τους κοσμούσαν, τα ιστορικά γεγονότα, μέσα από τις πηγές (Ηρόδοτος) και την επίδραση που άσκησαν, την αντανάκλαση των γεγονότων μέσα από την πέννα των ποιητών καθώς και τα μηνύματα που αφορούν στον άνθρωπο του σήμερα.
Η μουσική γλώσσα του έργου έχει έντονα ελληνικά χρώματα και ρυθμούς, με ρίζες από την αρχαία ελληνική παράδοση, και επιρροές από χορευτικούς ρυθμούς (ζεϊμπέκικο, καλαματιανό και κριτικές μαντινάδες).
Ερμηνεύουν οι:
Άννυ Φασέα (Σοπράνο)
Σοφία Καπετανάκου (Μέτζο σοπράνο) Sofia Kapetanakou
Γιάννης Καλύβας (Τενόρος)
Μαρίνος Ταρνανάς (Βαρύτονος) Marinos Tarnanas
Σενάριο : Δημήτρης Μηνακάκης
Αφηγητής: Μαρίνος Ταρνανάς
Ηχοληψία: Νίκος Θεοδωρακόπουλος, Διονύσης Λυμπέρης
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Μουσική Διεύθυνση: Στάθης Σούλης